Francúzsky deň v Záhrade v Banskej Bystrici (5. jún 2015)

Všetko sa začalo v piatok 5. júna 2015 ráno, kedy som v skrini hľadala typické francúzske oblečenie. Našla som kopec vecí. Do Záhrady som prišla o druhej poobede, kde som sa zoznámila so Silviou. Mala spolu so mnou moderovať program. Tak sme teda obe vyšli na scénu a uviedli prvú divadelnú hru s názvom Princezná Sissi, ktorú nacvičila skupinka gymnazistov z francúzsko-slovenskej bilingválnej sekcie v Trenčíne. Publiku sa veľmi páčilo  naštudovanie hry a okrem toho sme všetci ocenili ich výbornú úroveň francúzštiny. Po aplauze nadšeného publika sme uviedli druhú hru s názvom Dvojitá hra v podaní študentov bilingválnej sekcie Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici. Boli naozaj vynikajúci - ako skutoční herci ! Výborne pripravené predstavenie s množstvom rekvizít. Lektorka Noémie Labrousse nebola jediná, ktorá bola na nich hrdá.

Po divadle si každý našiel svoje miestočko. My sme si so Silviou dali niečo osviežujúce na pitie, usadili sme sa vonku a užívali si príjemný deň. Bolo skvelé vidieť ľudí, ako sa pri výbornej hudbe zabávajú, tancujú a zhovárajú. Postupne vystúpilo viacero kapiel s piesňami neznámymi, trochu známymi, a dokonca aj s neznámymi. Skupiny pozvané Francúzskou alianciou (l´Alliance française) prišli z rôznych kútov Slovenska : SoNice, Coquillette a Reptile Dysfunction z Banskej Bystrice, Krajči & Klajči a Sound Tension z Košíc, Katka Palubová z Bardejova, Viktória and The Teachers z Prievidze.

Užívajúc si slnko a príjemnú atmosféru tvorenú všetkými tými ľuďmi naokolo som sa tanečným krokom presunula do improvizovanej záhradnej kuchyne. Keby ste videli tú skupinku kuchárov - boli nesmierne vtipní ! Stoly, kopec surovín a kuchynského náradia a niekoľko usmiatych ľudkov sústrediacich sa na prípravu palaciniek pracujúcich kozmickou rýchlosťou. Zdalo sa, že ide o dielničky zamerané na výrobu sladkých a slaných palaciniek alebo skôr o súťaž s názvom  ten, kto urobí najviac palaciniek za minútu, vyhráva“. Bolo tam asi dvadsať nedočkavých ľudí stojacich v rade na delikatesy francúzskej kuchyne. Treba povedať, že všetci naši kuchári mali talent…ale tie najkrajšie palacinky robil Franta, skutočný francúzsky kuchár, ktorého ste mohli spoznať vďaka veselej farebnej zástere. Ja som sa k tejto palacinkovej partii pridala a ani som si nemyslela, že to bude taká zábava. Ľuďom chutilo natoľko, že sa neustále vracali po ďalšie palacinky. 

Hodiny ubiehali ako minúty. Hral sa petang (aj tých najmenších poriadne bavil), počúvala sa hudba a popri tom sa maškrtilo. A deti ? Pre ne sa Záhrada premenila na raj. Niektoré, jediac palacinky, behali z jedného konca záhrady na druhý, iné sa zas hrali v tráve.

Čas plynul a my sme si to ani nevšimli. So zotmením prišlo prekvapenie skupiny Španielov a Mexičanov v podobe amatérskeho koncertu. Kričali Nech žije Španielsko ! a ušlo sa nám aj trošičku flamenca.

Nakoniec nás tma donútila palacinkový „bufet“ zavrieť, pretože sme už nevideli, čo do nich dávame. Stihli sme si ešte vypočuť posledné melódie záverečnej skupiny, ktoré ukončili skvelý deň. Ľudia, unavení, ale spokojní, pomaly odchádzali. Jedna vec je istá - už sa neviem dočkať, kedy sa v Banskej Bystrici budem opäť môcť zúčastniť ďalšieho Francúzskeho dňa. Veľmi pekne ďakujeme organizátorom a všetkým zúčastneným.

Článok : Iva Ivaničová - 1.ročník Mgr. - FF UMB

 

Foto: Edka Šuchaňová – GJGT