Úspech prvého Týždňa chutí na Slovensku (od 15. do 20. októbra 2012)

Z iniciatívy Francúzskeho inštitútu na Slovensku mohla Francúzska škola v Bratislave ako aj päť ďalších partnerských škôl - Podzáhradská, Rajčianska, Dudova, Cádrova, Škarniclova - spoločne osláviť Týždeň chutí a objaviť tak nové chute a pôžitky s nimi spojené. Týždeň chutí sa na Slovensku konal po prvýkrát v dňoch od 15. do 20. októbra 2012 za podpory spoločností Carrefour, Senoble, Edenred a hotela Mercure.

Týždeň chutí slávnostne otvoril J.E., pán Jean-Marie Bruno, francúzsky veľvyslanec na Slovensku. Otvorenie sa konalo v priestoroch hotela Mercure v Bratislave, ktorý pre približne štyridsať detí pripravil okrem obeda aj ochutnávky kvalitných produktov prostredníctvom hier a rôznych aktivít.

Vďaka spoločnosti Carrefour sa mohlo vyše 250 detí počas celého týždňa zúčastniť rôznych sprievodných podujatí, ktoré sa konali v priestoroch obchodu Carrefour v Polus City Center ako aj na školách. Pre materské školy pripravili spoznávanie rozmanitých chutí zeleniny a ovocia ; žiaci prvého stupňa základnej školy piekli chlieb v krúžku « malí pekári » a spoznávali typické francúzske syry ; žiaci druhého stupňa zas ochutnávali a zároveň spoznávali jednotlivé francúzske regióny vďaka produktom "Reflets de France". Spoločnosť Ederned darovala Francúzskej škole v Bratislave stravné lístky s cieľom spraviť obedovanie v miestnej jedálni originálnejším.

 

  • Slávnostné otvorenie v hoteli Mercure
  • Skupinová fotografia v hoteli Mercure
  • Pekársky krúžok - Carrefour
  • Sprievodné podujatia Carrefour

Na strednom Slovensku, žiaci Hrnčiarkskej školy vo Zvolene a bilingválneho gymnázia Tajovského v Banskej Bystrici navštívili spoločnosť Senoble vo Zvolene, známu výrobou jogurtov značky Zvolenský, kde aj obedovali.

Návšteva jogurtárne vo Zvolene

 

Aj Francúzske aliancie na Slovensku prijali Týždeň chutí s nadšením. Francúzska aliancia v Banskej Bystrici zorganizovala kuchársky krúžok "francúzske cukrárstvo". Krúžku sa zúčastnili frankofónni gymnazisti, ktorí jednoznačne preukázali svoje šefkuchárske schopnosti. Francúzska aliancia v Košiciach zas pripravila "polievkovú párty".

Kuchársky krúžok v Banskej Bystrici

 

A nakoniec Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre takisto zorganizovala viacero aktivít spojených s ochutnávkou francúzskej kuchyne.

Týždeň chutí sprevádzali aj dva nové projekty : na jednej strane išlo o jedinečnú možnosť pre učiteľov zaregistrovať sa zaslaním e-mailu na prof@france.sk a získať tak jogurty pre ich školu práve vďaka Senoble, na druhej strane bola vyhlásená súťaž „Šialené koláče“ - stačilo po francúzsky napísať recept na originálne koláče a spolu s fotografiou koláča ho zaslať na adresu prof@france.sk. Výhercov určite potešili darčekové koše spoločnosti Carrefour ako aj kuchárske knihy Sugarbooks.

Francúzsky inštitút ďakuje všetkým sponzorom za ich angažovanosť počas prvého Týždňa chutí na Slovensku a už teraz sa teší na najbližší a ešte úspešnejší Týždeň chutí 2013.