Francúzske vianočné popoludnie
Tešíme sa na vás, tím Francúzskeho inštitútu na Slovensku.
13/12/2023 od 15:00 do 19:00 hod.
https://www.facebook.com/theatrabratislava/
https://www.youtube.com/watch?v=sJq_br0bf9c
https://youtu.be/Cmwt27PPDJs?si=W8xqducXKZzrLsAz
https://youtu.be/J6sJPluFG_c?si=1b2JvNawW8w6eD7N
Vianočné trhy
Tradícia vianočných trhov je taktiež prítomná aj vo francúzsky hovoriacich krajinách. Najznámejší vianočný trh vo Francúzsku sa nachádza v Štrasburgu, ktorý je od roku 1992 vyhlásený za hlavné mesto Vianoc. Ide o najstarší vianočný trh vo Francúzsku, ktorý čerpá zo svojho germánskeho pôvodu a tradícií. Po prvýkrát bol otvorený už v roku 1570. Kedysi bol organizovaný ako predzvesť svätého Mikuláša, 6. decembra, ale keď tento sviatok zakázala protestantská reformácia, veľmi rýchlo ho nahradil Christkindelsmärik (Ježiškov trh v alsaskom nárečí). Vianočné trhy v Štrasburgu sú dnes povinnou jazdou pre všetkých obyvateľov či návštevníkov mesta, ktorí chcú zažiť čaro Vianoc a ochutnať bredele (vianočné koláčiky).
Francúzske štedrovečerné menu
Večer 24. decembra sa rodiny stretávajú pri štedrovečernom stole. O polnoci, kedy chodí père Noël (otec Vianoc), si vo všeobecnosti členovia rodiny navzájom zaželajú „Joyeux Noël“ („Veselé Vianoce“) a vymenia si darčeky. Tradícia darčekov je však individuálna v každej rodine. Sú rodiny, ktoré si darujú darčeky už 24. decembra večer alebo 25. decembra ráno.
Vo Francúzsku sa vianočné jedlo tradične skladá z týchto chodov. Po aperitíve nasleduje predjedlo: ustrice, foie gras, slimáky alebo údený losos. Pre tých, ktorí nechcú konzumovať foie gras, existuje rastlinná alternatíva s názvom „faux-gras“ (falošná foie gras). Hlavným chodom býva vianočná plnená morka s gaštanmi (dinde farcie aux marrons, recept tu), ku ktorej niekedy servírujú aj bielu alebo čiernu jaternicu. Najobľúbenejším dezertom na stoloch je vianočné polienko (bûche de Noël, recept tu), ktoré sa skladá z piškótového cesta pokropeného sirupom, maslového krému, čokoládovej ganache (polevy), ktorá je nanesená spôsobom, aby pripomínala kôru polena.
Napríklad v Provensálsku sa zachováva tradícia trinástich dezertov (tradition des Treize desserts). Aj vy si myslíte, ako je možné zjesť ešte trinásť dezertov po takej náročnej večeri? Našťastie nejde o trinásť čokoládových koláčikov, ale:
- orechy
- sušené figy
- sušené hrozienka
- ďatle
- dulová pasta
- rôzne kandizované ovocie
- fougasse (provensálske plnené pečivo)
- biely nugát
- čierny nugát (s praženými mandľami a karamelizovaným medom)
- červený nugát (s pistáciami a ružou)
- cukrovinky z Aix-en-Provence vyrobené z kandizovaného melónu, mandľovej pasty poliate kráľovskou polevou
- pomaranče, klementínky či mandarínky
- melón
Vianočná slovná zásoba
- Le père Noël: Ježiško, Santa Claus
- Le cadeau: darček
- Le traineau: sane
- La cheminée: kozub
- Les jouets: darčeky
- La hotte: vreco, v ktorom má père Noël ukryté darčeky
- Le renne: sob
- Le chant de Noël: vianočná koleda
- Le sapin: stromček, jedlička
- Les gâteaux de Noël: vianočné zákusky
- Le Réveillon: štedrovečerná večera alebo silvestrovská večera
Naše filmové a hudobné tipy
Vianoce by ani neboli Vianocami bez starých dobrých klasických filmov či piesní, ktoré nás každoročne obklopujú práve v tomto čarovnom období. Vypočujte si náš hudobný playlist alebo si pozrite upútavky na filmy, ktoré nesmú chýbať počas francúzskych Vianoc!
Zdroj: la-vie-en-francais.com